google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 15., kedd

Szivacsok


A szivacsok többsejtű állatok. Testükben többféle alakú és működésű sejt van, amelyek sejttársulás formájában álszövetet alkotnak. A szivacsok az egyedüli képviselői ennek a csoportnak. Típusállat a közönséges édesvízi szivacs. Testszerveződése a két csíralemezes bélcsíra szintjéig jutott el. A szivacstest kettős falú zsák. Külső falát lapos sejtek alkotják. Legbelül helyezkedik el az űrbél, melyet galléros ostoros sejtek bélelnek ki. A két réteg között kocsonyás alapállomány található, melyben különböző sejtek vannak, vándorsejtek és vázképző sejtek. Ez utóbbiak kovatűkből álló vázat választanak ki. A kocsonyás alapállományban képződnek az ivarsejtek is. A kettős falú zsák falát rengeteg nyílás, pórus töri át, amelyeken keresztül a víz az űrbélbe jut.
Táplákozás
A galléros ostoros sejtek ostorainak csapkodása vízáramot kelt. A vízzel a test belsejébe kerülő apró élőlényeket és szerves törmeléket amőbaszerűen bekebelezi. A táplálék itt részben meg is emésztődik. Emésztésük ezért sejten belüli. A táplálékot ezután a vándorsejtek veszik át és befejezik az emésztést. Majd mozgásuk közben a megemésztett tápanyagok belőlük az alapanyagba és innen a többi sejtbe kerülnek, így az anyagszállítást ezek a sejtek végzik. Az emészthetetlen anyagokat a vándorsejtek az űrbélbe lökik. Légzésük diffúz. A szivacs együtt élhet zöldmoszattal. A zöldmoszat oxigént juttat a szivacsnak, a szivacs pedig védelmet nyújt a moszatnak.
Szaporodás
a. ivartalan: sarjadzás, bimbó jelenik meg az anyaállaton jellegzetes szivacssejtekkel. A bimbó vagy leválik, vagy az anyaállatón marad (telep). Gyöngysarjadzás: differenciálatlan vándorsejtek vannak, amelyet ellenálló tok véd, ősszel képződnek.
b. ivaros: az édesvízi szivacsok váltivarúak, az ivarsejtek a vándorsejtekből fejlődnek ki, a megtermékenyített petesejt csillós lárvává alakul és 12 óra múlva megtelepszik.
Rendszerük (vázelem alapján)
- Mészszivacsok osztálya: általában magányosan élnek a tengerekben, váztűik mészből vannak, pl. retekszivacs
- Kovaszaruszivacsok osztálya: édesvízben élnek, a fehérjeanyagban rakódik le a kova, pl. édesvízi, folyami és balatoni szivacs
- Szaruszivacsok osztálya: a Földközi tengerben élnek, külső részüket fehérje borítja, váztűik nincsenek, pl. mosdószivacs

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése