google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2013. január 23., szerda

Észterek, di- és poliszacharidok, monoszicharidok


Észterek:
Karbonsavak és alkoholok reakciójából vízkilépéssel keletkező vegyületeket.
Tulajdonságok.: Az alacsonyabb és közepes számú karbonsavak alacsony és közepes szénatom számú alkohollal alkotott vegyületei kellemes gyümölcsre emlékeztető szagú folyadék. Gyümölcs észter a magasabb komponensekből képződtek szilárdak.
Elnevezésük: alkohol CH-csoportjának neve+ savmaradék ion neve.
Csoportosítása:
1, gyümölcs észterek szeszes italokban aroma.
2,  bonyolult észterek vagy viaszok. pl. méhviasz.
3, gliceridek, glicerinek nagy szénatom számú karbonsvval alkotott észterei: zsírok, olajok. Az észetrképződés megfordítható folyamat, ellentétes folyamata észter hidrolízis. Mely során az észterek adva alkoholra és karbonsavra bomlik.
Di- és Poliszaharidok
Malátacukor(maltóz) Fehér, vízben oldódik, redukáló hatású, sejtekben köztes termék keményítő lebontása során a keményítő és a glükóz során. Zöld levelekben magvukban fordul elő.
Szacharóz (Nád ill. répacukor) Fehér, vízben nem oldódik, nem redukáló hatású, hétköznapi cukor,
Előfordul: Kristály, porcukor formában. 160o -on olvad. Karamellizálódik.
Keményítő: Növények magavaiban, gumóiban tartalék tápanyag, A keményítő nem egyenes láncú, hanem csigavonalban felcsavarodik. Hélix szerkezetű. Fehér por, vízben nem oldódik, melegvíz kissé oldja. Jellemzői: Reakciója van a jóddal. Keményítő+Jód: Kék színeződés
Felhasználás: Fontos energiahordozó tápanyag, alkohol alapanyaga, édesítőipar használja. Textilipar- vászon keményítése, zselés anyagokban csiríz.
Cellúlóz: Természetben leggyakrabban előforduló szerves vegyület. Egyenes láncú hidrogénhíd kötés kapcsolja össze. Papír és a Textilipar használja fel. Sem vízben sem szerves ill. szervetlen vegyületelkben nem oldódik. Nemcsak szilárdító anyag, hanem fontos tápanyag is, a szervezet nem képes lebontani. Te fontos a rostos tápanyag. Cellúlóz nitrát=füst nélküli lőpor.
Monoszacharidok:
Szőlőcukor :cé hat há tizenkettő ó hat (C6H12O6). Kristályos, vízben nem oldódik melegítve megsárgul, karamellzálódik. Vizes közegben a gyűrű felszakad. A lánc végén aldehid csoport alakul ki. Redukáló tulajdonságúvá változik. A cé izomerja nem található meg a természetben. A dé izomerja viszont igen. Földi élet energiaforrása. Erjedésekor: Szőlőcukor: Etil alkohol.
Gyümölcscukor: gyűrűs szerkezetű, fehér kristályos, nagyon édes, gyorsan elégeti a szervezet. Ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Ribóz: cé öt há tíz ó hat (C6H12O6)  Dezoxiribóz: cé öt há tíz ó négy (C6H10O4). RNS és DNS építi fel.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése