google.com, pub-5333805121326903, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2012. december 26., szerda

A halak rendszertani beosztása testfelépítésük és életmódjuk


A halak vízben élő gerincesek. Tengelyesen szimmetrikusak, testük áramvonalas (orsó alakú test, oldalról lapított Pl.: ponty, hát- hasi irányban lapított Pl.: rája) Vékony nyálkás bőrük van. Páratlan végtagjaik a hátúszó, a farokúszó és a farok alatti úszó. Előrehaladó mozgásukat többnyire a farokúszó segíti. Páros úszóik: a mellúszók és a hasúszók (ezek valódi végtagok, mert van függesztő övük). Ezek mozgás közben az egyensúlyozást segítik. Számos faj rendelkezik úszóhólyaggal, melynek gáztartalmát változtatni tudja az állat. Előbelük kitüremkedéséből alakult ki a kopoltyúk, amelyekkel képesek lélegezni a vízben. Ez erekkel dúsan behálózott lemezekből áll. Lehetnek növényevők, ragadozók, vagy dögevők. Többségük külső megtermékenyítésű. A nőstények nagy számú petéket raknak le, amelyeket a hímek megtermékenyítenek.
Vázuk porcos, vagy csontos lehet:
Váz
Bőr
Oldalvonal
Kopoltyúfedő
Farokúszó
Úszóhólyag
Szaporodás
Ikra: Petesejt vékony kocsonyás réteggel.
Bojtos úszójú hal: Átmenet a halk és a kétéltűek között. Mocsaras területeken él. Mai utódja a tengerek mélyén élő maradványhal.
Fehér cápa: A nyílt tengerek, óceánok lakója. Háromszög alakú fogai több sorban helyezkednek el a szájában és igen élesek. Általában rajokban vonuló halakat követ, ezekkel táplálkozik. A vízben úszó embert is megtámadják.
Ráják: Hasi- háti irányban lapítottak. A zsibbasztó rája különleges szervében (módosult izom) elektromos áramot termel. A termelt áram erőssége a 200 voltot is elérheti. Ezzel az árammal bénítja meg zsákmányait. A tengerfenék talajlakó állataival táplálkozik.
Hering: 30 centiméteres hosszúságú állat. Hatalmas rajokban él az Európa körüli hideg tengerekben. A tengerben lebegő kisebb élőlényekkel táplálkoznak. Ikrákkal szaporodnak, ikráikat több centiméteres vastagságban rakják le.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése